Mediq Medeco

Alexander Flemingstraat 2
3261 MA Oud-Beijerland

+31 (0) 186 63 44 00

www.mediqmedeco.nl

Poll
-

Gaat digitalisering in ziekenhuizen te veel over besparen en te weinig over de patiënt?

Ziekenhuizen kunnen met digitaliseren de zorgkosten flink drukken. Door bijvoorbeeld meer met online patiëntengegevens te werken kunnen zorginstellingen twee miljard euro besparen, concludeert ABN Amro Healthcare in het rapport ‘Eerste hulp bij zelfredzaamheid’. Kosten beheersbaar houden door digitalisering klinkt logisch, maar hoe zit het met de zorg voor patiënten: wordt die beter, blijft die op peil of gaat de zorg mogelijk achteruit? Wat vindt u: gaat digitalisering in ziekenhuizen te veel over geld en te weinig over de patiënt? Twijfelt u, lees dan de standpunten onder de stemmodule.

 

 

EENS: ziekenhuizen gebruiken digitalisering vooral om te bezuinigen

Kijk bijvoorbeeld eens naar het Amerikaanse subsidieprogramma Meaningful Use, schrijft Guus Schrijvers, emeritus hoogleraar Public Health, op zijn website. De Amerikanen stimuleren digitalisering met het programma en hoewel dit de ziekenhuizen daar meer geld oplevert, ‘leidt het tot slechtere zorg’, stelt Schrijvers. ‘Artsen zijn vaak onvoldoende getraind om de nieuwe software goed te kunnen gebruiken. Of de software werkt niet goed genoeg.’ Het rapport ‘Digitaal als het nieuwe normaal – een kompas voor digitale transformatie van de zorg’ (Capgemini Consulting), stelt dat zorgaanbieders bij digitalisering vooral IT- en consultancy-bedrijven opzoeken. ‘Patiënten en ketenpartners zijn nauwelijks in beeld.’

 

ONEENS: patiënten staan wel degelijk centraal bij digitalisering

Volgens de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) verloopt de digitalisering van zorgverlening weliswaar rommelig, maar aan de intenties van zorginstellingen twijfelt ze niet. ‘De IGJ vindt het een pluspunt dat zorgaanbieders zich inspannen om patiënten te betrekken bij e-health ontwikkelingen en nieuwe plannen. De meesten doen dat via de cliëntenraad. Patiënten kunnen vaak meedenken of testen in projecten.’ Het Spaarne Gasthuis neemt bijvoorbeeld patiëntvertegenwoordiging op in de IT-adviesraad.

Op de hoogte blijven?

Please copy the string y0D5C6 to the field below:

This is a standard paragraph that is a first impression of a text module. Depending on your rights you can change this module, move and delete.