Mediq Medeco

Alexander Flemingstraat 2
3261 MA Oud-Beijerland

+31 (0) 186 63 44 00

www.mediqmedeco.nl

Poll
-

Newsroomlezers: ‘Minder zorgmanagers, meer handen aan het bed’

Ziekenhuizen zouden minder moeten managen en meer moeten zorgen. Dat vindt een meerderheid van de lezers van onze newsroom die stemden op de poll over bureaucratie in de zorg. 56 procent van de stemmers is het eens met de stelling dat managers de belangrijkste oorzaak zijn van de stijgende zorgkosten. Zij vinden dat ziekenhuizen moeten snijden in hun management zodat er meer geld naar verpleging kan. Het andere deel van de stemmers (44%) is van mening dat niet de managers maar de regeldruk die zij opgelegd krijgen het probleem is. Zij pleiten ervoor die regeldruk aan te pakken.

Aanleiding voor de poll waren uitspraken van chirurg Casper van Eijck van het Erasmus Medisch Centrum in het tv-programma ‘Wat verdien je’ (vanaf 35:11). Hij verklaart de stijgende zorgkosten door de ‘onwaarschijnlijke toename van managers’. Omdat de managers volgens Van Eijck een ‘ongelooflijke bureaucratie met zich meebrengen’ pleit hij ervoor om te snijden in het management zodat er meer geld naar de verpleging kan.

Van Eijck noemt de verpleging de hoeksteen van de zorg. Hij heeft een medestander in schrijver en presentator Hugo Borst. ‘De macht aan de werkvloer waar de meiden van de zorg excelleren. De managers? Daarvan kan driekwart weg”, schreef hij in een open brief aan toenmalig staatssecretaris Van Rijn. Ziekenhuisdirecteur Hugo Keuzenkamp vertelt aan De Correspondent dat verpleegkundigen geslachtofferd worden voor administratieve medewerkers, die nodig zijn vanwege de toegenomen registratiedruk. Die druk is het gevolg van hogere kwaliteitseisen van politici, verzekeraars en patiënten. “…we kunnen de zorg alleen verbeteren op basis van objectieve informatie. Je leert door te meten, te weten en te verbeteren. De extra bureaucratie die hierdoor ontstaat is echt onvermijdelijk”, concludeert hij.

Op de hoogte blijven?

Please copy the string k6DkwE to the field below:

This is a standard paragraph that is a first impression of a text module. Depending on your rights you can change this module, move and delete.