Mediq Medeco

Alexander Flemingstraat 2
3261 MA Oud-Beijerland

+31 (0) 186 63 44 00

www.mediqmedeco.nl

Opinie
-

Aan de slag met Value-based Health Care? Houd het simpel!

Onlangs was ik op een seminar over Value-based Health Care, een methodiek die het maximaliseren van de patiëntwaarde en minimaliseren van de zorgkosten beoogt. Key note-spreker was de geestesvader van dit model: Harvard-professor Michael E. Porter. In zijn optiek wordt de zorg voortaan rondom de patiënt georganiseerd en niet meer vanuit de zorgspecialismen. Diagnose en behandeling van patiënten met complexe ziektebeelden worden volgens hem door een multidisciplinair team van specialisten vastgesteld. Patiënten hoeven dan niet meer eindeloos van specialist naar specialist te worden doorverwezen totdat duidelijk is wat hem mankeert. Dat verbetert de patiënttevredenheid en scheelt tijd en geld.

Bekijk hoe Erasmus MC Value-based Health Care in praktijk brengt:

Porter introduceerde Value-based Health Care in 2006 in zijn bestseller Redefining Health Care. Sindsdien wordt dit model meer en meer omarmd door zorgorganisaties, bijvoorbeeld in Duitsland waar een hoofdpijnziekenhuis is opgezet. Ook in Nederland zijn er steeds meer initiatieven die zijn gebaseerd op waardegedreven gezondheidszorg. Zo brengt Santeon teams bij elkaar die resultaten en behandelprocessen analyseren en op basis daarvan doelstellingen en verbeteringen afspreken. Patiënt- en arts-relevante indicatoren zoals overleving, complicaties, kwaliteit van leven, procesindicatoren en kosten ondersteunen hen hierbij. Deze werkwijze leverde Santeon de Value-based Health Care Collaboration Award 2017 op. Ook het Erasmus MC levert waardegedreven zorg (zie video). Dat is zorg die niet alleen wordt beoordeeld op medische maten zoals bloedwaarden of tumormarkers, maar ook op uitkomstmaten zoals kwaliteit van leven. Porter stelde tijdens het seminar zelfs dat Nederland vooroploopt in Value-based Health Care. Een mooi compliment natuurlijk, maar geen redenen om op onze lauweren te rusten. Sterker, er moet nog een tandje bij om de zorgkosten blijvend in de hand te houden.

Een essentiële koerswijziging die ook nog eens snel geïmplementeerd moet worden, vraagt nogal wat van uw organisatie. Het vereist een heroriëntatie en herinrichting van zorgorganisaties, een complexe opgave. Zo’n verandering gaat bovendien gepaard met investeringen in IT die nodig zijn om informatie tussen specialismen en zorgorganisaties makkelijker uit te wisselen. Porter is hier duidelijk over: de eerste jaren van Value-based Health Care vergen extra investeringen maar na enkele jaren beginnen organisaties én patiënten de vruchten te plukken. En ja, het management moet het model omarmen, maar dat is geen reden voor de rest van de organisatie om te wachten. Zijn advies luidt: houd het simpel! Ga aan de slag, begin klein en laat je niet ontmoedigen of afleiden door de theorie achter het model. Met elk initiatief dat de patiënt centraal stelt, breng je Value-based Health Care een stap dichterbij.

 

Joost Burger, Sr. Productmanager Critical Care

Op de hoogte blijven?

Please copy the string DG6aOh to the field below:

This is a standard paragraph that is a first impression of a text module. Depending on your rights you can change this module, move and delete.