Mediq Medeco

Alexander Flemingstraat 2
3261 MA Oud-Beijerland

+31 (0) 186 63 44 00

www.mediqmedeco.nl

Insights
-

Dit wist u nog niet over de financiën van ziekenhuizen

Mediq Medeco heeft diepgaande kennis van de markt. Die geeft inzicht in mogelijkheden om verspilling van tijd en middelen te verminderen. Zo helpen we u goede zorg betaalbaar te houden. In deze editie nemen we de financiële situatie van ziekenhuizen onder de loep.


Kwart ziekenhuizen
financieel ongezond

23% van de ziekenhuizen liet in 2016 een negatief bedrijfsresultaat zien. Dat is 1 procentpunt meer dan in 2015. Het resultaat van alle algemene ziekenhuizen samen in 2016 was €217 miljoen, €33 miljoen minder dan in 2015. Zorgelijke ontwikkelingen volgens BDO Accountants en Adviseurs, omdat het regeerakkoord zeer waarschijnlijk zorgt voor meer financiële druk op ziekenhuizen: er wordt 1,9 miljard euro bespaard op de curatieve zorg.

Bron: BDO-benchmark ziekenhuizen 2017


Inkoopuitgaven nu vrijwel
gelijk aan personeelskosten

De inkoopuitgaven stegen in 2016 met 4,8 procent naar 11,5 miljard euro als gevolg van toenemende exploitatiekosten en meer investeringen. Hiervan komt zo’n driekwart (8,8 miljard euro) voor rekening van de exploitatiekosten. De totale inkoopuitgaven van ziekenhuizen zijn daarmee ongeveer gelijk aan de uitgaven aan personeel (12 miljard euro), de grootste uitgavenpost in de sector.

Bron: Intrakoop jaarverslagenanalyse ziekenhuizen 2016


Materiële kosten in vijf jaar
met 5,1% gestegen

Over de afgelopen 5 jaar zijn de materiële kosten voor ziekenhuizen met 5,1% gestegen. De materiële kosten bestaan onder andere uit de kosten voor voeding, hotelkosten, geneesmiddelen, overige patiëntgebonden kosten en algemene kosten.

Bron: Brancherapport NVZ - 2016

Helft zorgtechnologische kosten op conto disposables

Algemene ziekenhuizen en universitair medische centra gaven in 2016 naar schatting circa €3,2 miljard uitgaven aan zorgtechnologie. Dit betreft zowel investeringen in medische apparatuur (11%), als uitgaven aan verbruiksgoederen (disposables, 51%), implantaten en prothesen (25%) en instrumentarium en apparatuur (14%).

Bron: Ecorys, De waarde van zorgtechnologie - 2017

 

 

Ontdek hoe we met PROcure onze marktkennis inzetten om de inkoop en logistiek in uw ziekenhuis efficiënter in te richten. 

Op de hoogte blijven?

Please copy the string uutECK to the field below:

This is a standard paragraph that is a first impression of a text module. Depending on your rights you can change this module, move and delete.