Mediq Medeco

Alexander Flemingstraat 2
3261 MA Oud-Beijerland

+31 (0) 186 63 44 00

Persoonlijk verhaal -
Barbara den Boogert
‘Protocollering verbetert wondzorg’


Als het gaat om de wondverzorging in de regio zet het Reinier de Graaf Gasthuis de lijnen uit. Afwijken mag, maar wel in onderling overleg, zegt wondconsulent Barbara den Boogert gedecideerd. “Belangrijk in de wondzorg is een uniforme werkwijze.”


Reinier de Graaf Gasthuis in Delft heeft zijn zaakjes goed voor elkaar. In 35 protocollen wordt voor alle typen wonden en fases (zwart, geel, rood) precies omschreven welke producten en behandeling nodig zijn. Sinds kort worden bij de materialen ook de merknamen vermeld, waardoor de verpleegkundigen zich beter kunnen oriënteren. Immers, het zijn de merken van de leveranciers, die zij dagelijks in handen hebben.


Consistent met procedures

Daarnaast maken de wondconsulenten twee keer per jaar samen met de aandachtsvelders een ronde langs de patiënten om te bekijken of de zorgverlening in de praktijk consistent is met de procedures en of het wondformulier juist is aangemaakt en in het EPD is opgenomen. Barbara den Boogert: “Ik zeg altijd: wondzorg is basiszorg. De verpleegkundigen aan het bed moeten het doen.”

 

'Wondzorg is basiszorg. De verpleegkundigen aan het bed moeten het doen'

  

Regionaal is de discipline minder formeel. Er zijn afspraken, maar deze zijn bijvoorbeeld nog niet gedeeld met de huisartsen. Wat uitmaakt is dat alle zorgaanbieders kiezen voor een vochtige wondbehandeling. Dat schept meteen een grote gemeenschappelijke basis. Twijfel over een aanpak? De richtlijnen en productkeuzes van het Wond Expertise Centrum van het Reinier de Graaf zijn leidend, zeker zolang de wond niet verandert. Den Boogert: “Wij investeren vanuit het ziekenhuis intensief in trainingen aan onder meer medewerkers van thuiszorgorganisaties, zodat ons wondbeleid steeds meer in de regio ingebed raakt.”


Betere behandeling

Heldere afspraken, nauwe samenwerking tussen ziekenhuis en andere zorgaanbieders, scholing van de betrokken zorgprofessionals; het zorgt volgens Barbara den Boogert allemaal voor een aantoonbare verbetering van de behandeling van complexe wonden. “Het wachten is op de landelijke zorgstandaard complexe wondzorg, die nu in ontwikkeling is. Dat verschaft nog meer duidelijkheid.”


Wondprotocol maken zonder gedoe?

Met de tool www.wondprotocol.nl helpt Mediq Medeco wondspecialisten snel een wondprotocol- of richtlijn op te stellen. Discussiëren en het bepalen van productkeuzes gebeurt volledig online, wat veel tijd bespaart. U spreekt alleen nog fysiek af voor het bespreken van de oplevering en implementatie. De tool voorziet u door het gehele proces van handige tips om tot de juiste inhoud te komen. Bekijk hier de uitlegvideo over de tool of ga naar www.wondprotocol.nl.

Op de hoogte blijven?

Please copy the string 3D6YVK to the field below: