Mediq Medeco

Alexander Flemingstraat 2
3261 MA Oud-Beijerland

+31 (0) 186 63 44 00

www.mediqmedeco.nl

Persoonlijk verhaal -
Ad Loman, ziekenhuis Tergooi
‘Maatwerk wordt steeds zeldzamer’

Ad Loman van ziekenhuis Tergooi, met locaties in Hilversum en Blaricum, bestelde bij Mediq Medeco op maat gemaakte omloopkarren voor de OK’s. De nieuwe omloopkarren van producent Snijders Care helpen infecties te voorkomen en zijn efficiënt ingedeeld. Zulk maatwerk is tot Lomans spijt steeds minder vanzelfsprekend.

Zo lang als operatie-assistente Karin Mantel zich kan heugen, gebruikte ze open omloopkarren voor de opslag van hechtmaterialen, gazen en andere producten die tijdens de operatie nodig zijn. Door de toegenomen aandacht voor infectiepreventie ontstond in 2015 echter behoefte aan dichte omloopkarren. “Bij een open omloopkar is de kans groter dat stofdeeltjes met bacteriën terecht komen op materialen in de kar”, legt Karin uit. “Wanneer dit materiaal bij een nieuwe operatie wordt gebruikt, kan dat leiden tot een kruisbesmetting. Een dichte omloopkar maakt dat praktisch onmogelijk.”

Efficiënte indeling

Karin en haar collega’s oriënteerden zich op dichte karren maar ontdekten dat het aanbod in de markt niet voldeed aan hun wensen. “We hebben onze voorraad gestandaardiseerd; vijf laden bevatten materialen die bij elke operatie nodig zijn en één lade is gevuld met operatiespecifieke materialen. Om te voorkomen dat de materialen over de datum gaan, houden we een kleine voorraad aan, maar die moet niet te klein zodat je materialen moet bijhalen. De in de markt beschikbare karren lieten heel veel ruimte onbenut; als we die waren gaan gebruiken hadden we twee karren nodig gehad.”

‘Enkel standaardproducten’

De zoektocht van Karin Mantel eindigde bij Snijders Care dat karren op maat produceert. Samen met een vertegenwoordiger van Snijders, dat destijds nog zelf distribueerde, werkte Karin de ontwerptekeningen van de kar uit. In 2016 leverde Snijders Care tien nieuwe omloopkarren, elk voor één OK. “Maatwerk wordt steeds zeldzamer”, constateert Ad Loman, Senior Projectleider Huisvesting & Vastgoed bij Tergooi, die bij de aankoop betrokken was. “Gechargeerd gezegd zijn er steeds meer partijen die nog enkel standaardproducten leveren. Ja, het is goedkoper maar als er wat mankeert of aangepast moet worden, kan dat niet of gaat de teller lopen. Wij geven de voorkeur aan een partij die custom made produceert en goede service verleent, dat kost wat meer maar betaalt zich terug als deze karren straks twintig jaar meegaan.”

Tweede generatie omloopkar

Vorig jaar bestelde het ziekenhuis nog eens drie karren bij, ditmaal via Mediq Medeco dat sinds maart 2017 exclusief distributeur is van Snijders Care. “Dat was voor ons geen punt, organisatorische veranderingen zijn aan de orde van de dag, daar zijn we aan gewend.” De karren zijn op een aantal punten verbeterd ten opzichte van de eerste generatie Snijders-karren. “De rvs-opbouw waarin de hechtmaterialen zijn opgestapeld, is verbreed zodat de nieuwe doosjes van de leverancier er goed in passen”, licht Leroy Kosters, Productspecialist Investeringsgoederen bij Mediq Medeco toe. “En de opbouw is aan de zijkanten dichtgemaakt om de doosjes beter te beschermen. Een opbergvak aan de zijkant van het ladenblok, waarin onder andere de ordner met werkprotocollen wordt bewaard, is voorzien van een spijl die voorkomt dat de ordner uit de bak kan vallen.” Karin verwelkomde de tweedegeneratiekarren onlangs. “Ik heb ze nog niet in de praktijk kunnen testen, maar gezien mijn ervaring met de eerste generatie verwacht ik dat ze goed bevallen.”

Ad Loman van ziekenhuis Tergooi en Leroy Kosters van Mediq Medeco

De productie van de tweedegeneratie karren verliep nagenoeg vlekkeloos. Leroy Kosters: “Dat is het voordeel van een doorontwikkeling en langere samenwerking, de kinderziektes zijn eruit en je begrijpt elkaar sneller. En stel dat de locatie Blaricum ook onze omloopkarren wil, dan liggen de tekeningen klaar en kunnen we vrij snel produceren en leveren.” De dertien omloopkarren verhuizen in 2020 mee naar de nieuwe locatie van Tergooi in Hilversum. “Elke OK heeft daar straks zijn eigen nieuwe omloopkar, een eerstegeneratiekar of tweedegeneratie”, besluit Karin. “Het is goed mogelijk dat we de eerstegeneratiekarren laten verbeteren tot tweede generatie.”

 

Benieuwd naar de maatwerkmogelijkheden van Snijders Care voor uw ziekenhuis? Neem contact op met Leroy Kosters via leroy.kosters@mediq.com.

Op de hoogte blijven?

Please copy the string 9HOahD to the field below:

This is a standard paragraph that is a first impression of a text module. Depending on your rights you can change this module, move and delete.