Mediq Medeco

Alexander Flemingstraat 2
3261 MA Oud-Beijerland

+31 (0) 186 63 44 00

www.mediqmedeco.nl

Persoonlijk verhaal -
Gipsverbandmeester Vivianne Vis
'Mediq Medeco stond open voor al onze wensen'

Gips is voor een gipsverbandmeester wat een mes is voor een chirurg: een essentieel ‘gereedschap’ voor zijn vak. Dus toen Mediq Medeco bij vijf samenwerkende ziekenhuizen een testtraject inging voor een innovatief gipsassortiment, stonden deze professionals op scherp. “Ik vind het knap hoe Mediq Medeco voor al onze wensen openstond”, zegt gipsverbandmeester Vivianne Vis van het Sint Franciscus Ziekenhuis in Rotterdam.

 

In eerste instantie stonden Vivianne en haar drie collega-verbandmeesters niet te juichen, toen bekend werd dat van gipsmerk veranderd zou worden. “We werkten met de standaard in de gipszorg, een absoluut A-product.” Tegelijkertijd had zij ook begrip voor de beslissing want de betaalbaarheid van de zorg staat onder druk. Het Sint Franciscus is samen met vier andere ziekenhuizen uit de Randstad partij in inkoopcombinatie Zorgservice XL. Die heeft Mediq Medeco ingeschakeld om het gezamenlijke disposable-assortiment te rationaliseren en te harmoniseren om de inkoopkosten verder te beheersen.

Nealcast

Mediq Medeco had nog geen volwaardig assortiment gipsproducten en wilde dit graag in samenwerking met de ziekenhuizen ontwikkelen. Vanaf het begin was duidelijk dat de gipsverbandmeesters daar nadrukkelijk bij betrokken zouden worden. “Nederlandse gipsverbandmeesters behoren tot de best opgeleide in de wereld. Je zou wel gek zijn om hun kennis niet te gebruiken”, aldus productmanager van Mediq Medeco Vincent Beijersbergen van Henegouwen. De keuze is uiteindelijk gevallen op het assortiment van Nealcast uit Korea. Dit bedrijf levert een innovatief type gips van polyester en glasfiber, dat nog ‘gekneed’ kon worden naar de wensen van de gipsverbandmeesters.

“We werken er naar volle tevredenheid mee.”


Uittesten op elkaar

Tijdens speciale avonden spraken gipsverbandmeesters en Mediq Medeco de ervaringen met Nealcast door. Vivianne Vis: “Wij testten voor een eerste indruk het gipsmateriaal op elkaar uit. Dan zie en voel je zelf hoe het werkt en reageert. Daarnaast monitorden we de kwaliteit bij patiënten over langere tijd. In eerste instantie lieten de kleurvastheid, uitharding en eindlaminatie te wensen over. Mediq Medeco heeft die feedback serieus genomen en de aanpassingen doorgevoerd.”


Co-creatie

“We hebben zelfs een gipsverbandmeester op freelance basis in dienst genomen om te zorgen voor een professionele en adequate doorvertaling”, aldus Vincent Beijersbergen. “Zo is een proces van co-creatie op gang gekomen met gipsverbandmeesters, Nealcast en Mediq Medeco.” Het heeft geleid tot een assortiment dat voldoet aan de laatste standaarden, beaamt Vivianne Vis. “We werken er naar volle tevredenheid mee.”


Blijven innoveren

Als het aan Vivianne Vis ligt, blijft zij samen met Mediq Medeco en Nealcast innoveren met gips: “De moderne consument leidt een druk bestaan. Als hij geïmmobiliseerd raakt, dan moet het kort zijn en met zo min mogelijk verstoring van het dagelijks leven. De uitdaging is om een gipsverband te maken waarmee mensen steeds meer kunnen, bijvoorbeeld zwemmen op vakantie. Ook wordt in deze tijd de roep om een natuurvriendelijk product steeds groter. Denk aan een gips dat biologisch afbreekbaar is.”

 

Noot: Vivianne Vis is inmiddels in opleiding tot Physician Assistant Dermatologie

Op de hoogte blijven?

Please copy the string 1LNnGa to the field below: