Mediq Medeco

Alexander Flemingstraat 2
3261 MA Oud-Beijerland

+31 (0) 186 63 44 00

www.mediqmedeco.nl

Persoonlijk verhaal -
Femke Karels, verloskundige
‘Logisch dat anticonceptie bij de verloskundige ligt'

Tot 2014 was alleen de huisarts bevoegd om anticonceptie voor te schrijven. Inmiddels is het plaatsen of verwijderen van een spiraaltje ook voor verloskundige en echoscopist Femke Karels gesneden koek. Het adviseren over en verstrekken van anticonceptie noemt Femke, werkzaam bij Verloskundig Centrum Bergweg in Rotterdam, een ‘waardevolle aanvulling op haar werk’.

Vrouwen delen de meest intieme en bijzondere ervaringen met hun verloskundige: van de eerste echo tot de bevalling en hulp bij borstvoeding aan toe. “Niet zo vreemd dus dat in korte tijd een vertrouwensband ontstaat”, zegt Femke Karels. “Het voelt daarom heel logisch om als verloskundige een vrouw na het kraambed óók te helpen met anticonceptie. We merken bovendien dat (met name allochtone) vrouwen het prettig vinden om door een andere vrouw geholpen te worden.”

Kostenefficiënt

Het scheelt vrouwen daarnaast weer een ritje naar de huisarts of het ziekenhuis, vaak toch een extra drempel voor anticonceptie. Vanuit kostenoogpunt is dat eigenlijk ook niet wenselijk. Want de tarieven in de tweede lijn voor zoiets betrekkelijk eenvoudigs als het plaatsen (of weer verwijderen) van een spiraal liggen veel hoger. Karels: “Zowel vanuit het oogpunt van zorg als efficiency ben ik ervan overtuigd dat het verstandig is om anticonceptie toe te vertrouwen aan verloskundigen in de eerste lijn.”

Ontzorging huisarts

Samenwerking met de huisarts blijft cruciaal, vindt Karels. “We sturen hem altijd een brief na de plaatsing van een spiraal bij een van zijn patiënten. Wij mogen in principe ook de pil voorschrijven, maar daarvan zeggen we bij ons centrum: ‘raadpleeg daarvoor je huisarts’. Die begeleidt de vrouw – als er niets verandert – haar leven lang. Hij heeft het meest gedetailleerde beeld van haar algemene gezondheid en weet welke pil daarop het beste aansluit.”

 

 

Op de hoogte blijven?

Please copy the string 72USRI to the field below:

This is a standard paragraph that is a first impression of a text module. Depending on your rights you can change this module, move and delete.