Mediq Medeco

Alexander Flemingstraat 2
3261 MA Oud-Beijerland

+31 (0) 186 63 44 00

www.mediqmedeco.nl

Klantcase -
Steeds meer ziekenhuizen kleuren geel

In Europa is sinds 2013 de richtlijn 2010-32 ter voorkoming van scherpe letsels van kracht. Deze moet infecties door prikaccidenten voorkomen. Steeds meer ziekenhuizen zien in de SharpSafe naaldencontainers een belangrijke schakel bij het veilig prikken. Zo ook de Sint Maartenskliniek.

Hoe professioneel zorgmedewerkers ook zijn, er is altijd de kans dat zij zichzelf tijdens het injecteren ongelukkig openhalen aan een injectienaald. In Nederland komen naar schatting jaarlijks tussen de 13.000 en 15.000 prikaccidenten voor. Daarvan vinden de meest risicovolle prikaccidenten plaats in ziekenhuizen. Het aantal daadwerkelijke infecties valt gelukkig mee, mede dankzij de lage prevalentie van Hep B, Hep C en hiv onder de bevolking. Desondanks hebben prikaccidenten nadelige gevolgen voor de zorgmedewerker en het ziekenhuis. Er moeten kosten worden gemaakt voor een medische behandeling, er kan sprake zijn van verlies van arbeidsdagen en er is persoonlijk leed.

Het assortiment van SharpSafe

Gele naaldencontainers

Niet voor niets doen ziekenhuizen er alles aan om prikaccidenten tot een minimum te reduceren. Ze zijn hier tevens toe verplicht door de Europese richtlijn 2010-32, die gericht is op het voorkomen van scherpe letsels. Daarbij kijken ze ook naar het veilig opbergen en afvoeren van gebruikte naalden. “Automatisch kom je dan uit bij SharpSafe”, vertelt Gerard Vaandrager, Category Manager Institutioneel bij Mediq Medeco. “Deze Britse fabrikant heeft zich met haar naaldencontainers ontpopt als Europees marktleider. Hun producten, herkenbaar aan de opvallende gele kleur, voldoen aan de strengste veiligheidseisen en bevatten unieke productfeatures.”

Gerard Vaandrager, Category Manager Institutioneel bij Mediq Medeco

Anti-terugslagklep

Een voorbeeld is de anti-terugslag veiligheidsklep. Deze voorkomt dat, eenmaal opgeborgen, iemand met zijn hand nog bij de naald kan. Daarnaast sluit de klep automatisch af, als de vullimiet van 80% is bereikt. Gebruikers hebben de neiging om een naaldencontainer te overvullen, maar dat is bij het SharpSafe-systeem onmogelijk. Bovendien zijn SharpSafe-containers vierkant in plaats van rond, wat gangbaar is. Dat zorgt voor extra opbergvolume. Misschien niet de allergrootste vernieuwing, maar wel doeltreffend. Net als de transparante deksel, waardoor in één oogopslag te zien is hoe vol de container zit.

Transparante deksel

Mediq Medeco en SharpSafe zijn een samenwerking aangegaan voor de exclusieve distributie van SharpSafe-producten in Nederland. Inmiddels zijn tal van ziekenhuizen omgezet naar SharpSafe, waaronder de Sint Maartenskliniek in Nijmegen. Deskundige infectiepreventie Willem den Hartog is zeer te spreken over de naaldencontainers. “SharpSafe is vooral sterk in het veiligheidsaspect. Als een gebruikte naald in de container is geplaatst, kan hij er dankzij de veiligheidsklep niet meer uit. Daarnaast is de deksel transparant, waardoor je kunt zien hoe vol de container is.”

Veilig naaldsysteem

Als Mediq Medeco en SharpSafe een zorglocatie ‘geel gaan kleuren’, dan maken zij samen met de klant een inventarisatie: waar moet welke container komen? “Wat mij dan opvalt is hoeveel situaties je tegenkomt die niet volkomen veilig zijn”, merkt Gerard Vaandrager op. “Denk aan containers die niet stevig op hun plek staan. Daar heb je systemen voor, zoals houders met zuignappen, maar die worden te weinig consequent gebruikt. Daar wijzen wij dan op. Het gaat bij veilig werken niet alleen om veilige producten, maar ook om het veilig denken en doen.”

Deskundigen van Mediq Medeco en SharpSafe kunnen een training-on-the-job geven. En er is ook een e-learning beschikbaar. “86% van de prikaccidenten is vermijdbaar als gebruik wordt gemaakt van een veilig naaldensysteem. Daarbij moet je niet alleen denken aan naaldencontainers, maar ook aan het gebruik van veiligheidsnaalden. Het mooie van SharpSafe is dan weer dat ze hun containers zo hebben gemaakt dat de langere veiligheidsnaalden er ook moeiteloos in passen”, aldus Vaandrager.

 

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van SharpSafe voor uw ziekenhuis, neem dan contact op met Gerard Vaandrager via gerard.vaandrager@mediq.com.

 

Op de hoogte blijven?

Please copy the string A0LU5S to the field below:

This is a standard paragraph that is a first impression of a text module. Depending on your rights you can change this module, move and delete.