Mediq Medeco

Alexander Flemingstraat 2
3261 MA Oud-Beijerland

+31 (0) 186 63 44 00

www.mediqmedeco.nl

Klantcase -
Mark van Houdenhoven
‘10 procent besparen op disposables dankzij PROcure’

Sint Maartenskliniek (met vestigingen in Boxmeer, Nijmegen en Woerden) werkt sinds vorig jaar met PROcure: de slimme inkoopbesparingsmethode van Mediq Medeco. Mark van Houdenhoven en Monique Staub van de ziekenhuisgroep vertellen over hun keuze en over de voordelen van PROcure.
 

De afdeling Inkoop van de Sint Maartenskliniek was toe aan een professionaliseringsstap. Dankzij moderne oplossingen achtte de ziekenhuisgroep het niet meer noodzakelijk om zelf zaken te doen met een groot netwerk van leveranciers. Strategisch inkoper Monique Staub: “Alleen al voor ons facilitaire en disposable pakket hadden we 96 aanbieders. Dat betekent ook 96 maal onderhandelen en kwaliteitsbeoordelingen uitvoeren. Daar ging veel tijd, energie en geld in zitten.”


PROcure: één leverancier

Met PROcure, de slimme inkoopbesparingsmethode van Mediq Medeco, is er nu nog maar één leverancier: Mediq Medeco fungeert voortaan voor in totaal 871 producten als schakelpunt tussen markt en ziekenhuis. Door deze centrale regie behoort die topzware en inefficiënte logistieke operatie van meerdere leveranciers, die continu bij de kliniek aan- en afrijden, tot het verleden.


10% kostenbesparing

De grootste winst van PROcure wordt behaald door het standaardiseren en het rationaliseren van het assortiment. Waarom zou je acht typen handschoenen voeren, als je er al met drie goed uit de voeten kunt? “Het is een ijzeren inkoopregel; als je grotere volumes van minder producten weet samen te stellen, dan kun je gunstigere tarieven uitonderhandelen”, aldus Mark Van Houdenhoven, voorzitter van de Raad van Bestuur van Sint Maartenskliniek. “Door met Mediq Medeco in zee te gaan, verwachten we een jaarlijkse besparing te realiseren van minstens 10%. Dat komt neer op drie tot vijf ton in euro’s.”

Waarom acht typen handschoenen voeren, als drie ook goed zijn?

Draagvlak creëren

De zorgprofessionals van de Sint Maartenskliniek worden bij het PROcure-project betrokken. Zo praten zij mee over de alternatieve producten van Mediq Medeco. “We organiseren rond de diverse productgroepen validatiesessies, waarbij onze zorgprofessionals in gesprek gaan met de specialisten van Mediq Medeco. Het biedt de ruimte om meningen uit te wisselen en inhoudelijke vragen te beantwoorden. Zo ontstaat er draagvlak. Ik kan niemand dwingen om met kwalitatief mindere producten te werken; dat wil ik ook allerminst. Het zou alles waar we voor staan tegenspreken.”
 

Vertrouwen

Van Houdenhoven zou de samenwerking graag uitbreiden. Bevoorrading op kastniveau en dagvoorraden staan op zijn ‘wensenlijstje’. Er wordt achter de schermen gewerkt aan het organiseren van een betere gezamenlijke logistieke flow, waarbij prognoses nauw aansluiten op afleverspecificaties, alsmede het geautomatiseerd laten verlopen van het bestel- en facturatieproces. Dit raakt wat hem betreft de kern van de samenwerking: onderling vertrouwen. Het vertrouwen om bij elkaar in de keten te kijken, elkaar te helpen en scherp te houden. “Daardoor gaan we nog meer de verspilling tegen en brengen we de kosten verder terug.”

 

 

 

 

 

Meer weten over PROcure?

Jef Schoon

Jef Schoon

sales manager ziekenhuizen
jef.schoon@mediq.com
0186 63 44 00

Op de hoogte blijven?

Please copy the string svSFMT to the field below: